İyi şoför olmanın püf noktaları

personel bul
  1. Yaşananlar şunu gösteriyor: Trafik kazalarının hemen tamamı bir anlık bir dikkatsizlikten dolayı meydana gelir. İyi bir şoför sadece aracını sürmeye odaklanan ve başka şeylerle meşgul olmayan kişidir. Araç sürerken telefonla konuşmaz, yemek yemez, manzaraya dalmaz, yanındakilerle sohbet etmek için yana veya arkaya dönmez.
  2. İyi şoförün empati yeteneği vardır; bu yüzden acelesi olduğu zaman kendisine jest yapılmasından, yol verilmesinden ötürü duyduğu mutluluğu başkalarına da çok görmez.
  3. Resmin tamamını görmek de iyi bir şoför olmanın püf noktaları listesinde yer alır. Aracınızı sürerken dikkatiniz sadece kendi bulunduğunuz şeritte ve gittiğiniz yönde olmamalı. Gözünüzü dört açmalı ve arkanızı da görmelisiniz; yolu geçmeye çalışan bir hayvan, koşuşturan çocuklar; hiçbir şey dikkatinizden kaçmamalı.
  4. İyi şoför agresif hareketlerle araçta bulunanları tedirgin etmez. Araçtakilerin rahat ve güvenli bir yolculuk yapabilmesi için ani kalkışlar ve duruşlardan kaçınmak gerekir.
  5. Başkalarının sizi fark ettiğini varsaymayın, bu çok sık yapılan bir hatadır. Hem her şeyi görmeniz, hem de kendinizi göstermeniz gerekiyor; bunun için gerektiği zaman farlarınızı ve kornanızı kullanın.
  6. Her viraja kapalı girmeyin; daima sola aşık, sağa kapalı girmek gerekir.
  7. Şeritlere dağılmış araçlar arasında zikzaklar çizerek ilerliyorsanız ve siz bunu yaparken başkaları rahatsız oluyor, gaza ve frene abanıyorsa siz kötü bir şoförsünüz demektir. İyi şoförlük çok güzel makas atmak değildir; bunu varlığını hissettirmeden, diğer sürücüleri rahatsız etmeden yapabilmektir.
  8. Aracınızı bir tek şerit üzerinden sürmeli, yandaki şeridin bir kısmını da işgal etmemelisiniz.
  9. İyi bir şoför aracını virajda ve düz yolda aynı şekilde sürmez. Viraja girerken iyice yavaşlar, dönerken gaz verir, çıkarken hızlanır. Ve virajı alırken kendi şeridinde kalır.
  10. Aracınızı sert, atak, agresif bir şekilde kullanmayı ustalık saymamalısınız; çünkü değildir. Bundan büyük bir keyif alıyor olabilirsiniz ama bu tür davranışlarınız yolcularınıza ve yakınınızdaki araçların sürücülerine hiç eğlenceli gelmeyecek.
  11. Aracınızın frenlerine, yol tutuşuna, fırlayışına, özelliklerine aşırı güvenmeyin; sizi yanıltabilir.
  12. Aracınız istediğiniz gibi hareket etmiyorsa hatayı önce kendinizde aramalısınız. Bu durumda hemen yavaşlayın, halen bir sorun varsa uygun bir yerde durun ve araçtan inip lastikleri kontrol edin. Lastiklerde problem yoksa aracınızı bir bakıma sokana kadar dikkatle sürün, alıştığınız tarzda kullanmayın.